Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Danas je u Ministarstvu zdravlja potpisivan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva zdravlja, Opšte bolnice (OB) Bijelo Polje, Fondacije HEMIIAS i UNICEF-a, kojim je su se stvorili uslovi za realizaciju projekta rekonstrukcije i opremanja porodilišta u Bolnici Bijelo Polje.

Memorandumom je predviđeno da Fondacija HEMIIAS finansira radove na rekonstrukciji porodilišta u OB Bijelo Polje, Ministarstvo zdravlja koordinira aktivnosti sa Vladom i međunarodnim partnerima na obezbjeđivanju sredstava za opremanje porodilišta i obuku zdravstvenih radnika.

„Cilj ovog partnerstva je unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite majki i novorođenčadi u porodilištu u Opštoj bolnici Bijelo Polje, kroz rekonstrukciju porodilišta, nabavku neophodne opreme i jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika u skladu s najboljim međunarodnim i evropskim praksama“, kazao je ministar zdravlja dr Vojislav Šimun nakon potpisivanja Memoranduma.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je u skladu sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti i preporukama proisteklim iz Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, koju je nedavno sprovelo Ministarstvo zdravlja, uz podršku UNICEF-a, a koja je ukazala na niz izazova i pitanja koja je neophodno riješiti u cilju obezbjeđivanja najboljeg početka života i kvalitetne njege majki i novorođenčadi.

Ministar Šimun je pozvao društveno odgovorne kompanije da daju svoj doprinos i ulažu u sistem zdravstva, kako bi podigli nivo kvaliteta zdravstvene njege majki i beba na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Fondacija Hemiias još jednom je pokazala nesebičnost i humanost obezbjeđujujući sredstva za rekonstrukciju bjelopoljskog porodilišta.

„Naše majke i naša djeca su najranjivija i najnježnija bića u našim životima i zato je ovaj projekat mnogo važan za Bijelo Polje i za čitav sjever Crne Gore i od životnog značaja za sve naše majke i buduće naraštaje“, kazao je osnivač Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak.

On je naveo da je projektovana investicija za renovirenje oko 600.000 eura, od toga iz projekta „SRCEM ZA CRNU GORU“ već obezbijeđeno 200.000 eura, a ostatak od oko 400.000 eura izdvojiće Fondacija Hemiias.

„Ovim putem se zahvaljujem svim donatorima, prihateljima Hemiiasa, koji su akcijom “Srcem za Crnu Goru” podržali i prikupili značajna sredstva za sve građane Crne Gore. Zahvaljujem se UNICEF-u za stratešku pomoć i pomoć u obuci osoblja, Ministarstvu zdravlja što su bez kalkulacije prihvatili da doniraju opremu za porodilište, kao i direktoru Kenanu Eroviću i svim zaposlenim u bjelopoljskom zdravstvu koji su nam svojim trudom i zalaganjem pokazali da žele i mogu iznijeti sve ove projekte i motivisali nas da ulažemo bez razmišljanja. Hvala Gospodaru, što nas koristi za dobrobit zajednice. Podržavanjem ove i ovakvih akcija i projekata, svi smo na dobitku. Naše je samo što damo“, poručio je Hajriz Brčvak, veliki bjelopoljski humanista.

Odlazeći šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da, zahvaljujući izdašnoj podršci Fondacije HEMIIAS, ovaj sporazum predstavlja odličan primjer strateški važnog javno-privatnog partnerstva za unapređenje kvaliteta njege majki i beba, u skladu s najboljim međunarodnim i evropskim standardima, kao i preporukama proisteklim iz nedavno sprovedene Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori.

„Ovim putem pozivamo međunarodne organizacije, ambasade i privatni sektor da svoje donacije usmjere na ovu inicijativu, kako bi bila sprovedena do kraja. Ona će poslužiti kao primjer dobre prakse u pogledu kvalitetne njege beba i majki, a kao takva može se primjenjivati i u drugim opštinama“, istakao je Sntander.

Direktor OB Bijelo Polje dr Kenan Erović kazao je da potpisivanjem ovog sporazuma Opšta bolnica Bijelo Polje nastavlja putem unapređenja zdravstvenih usluga i u oblasti njege majki i novorodjenčadi u porodilištu.

„Posebno želim naglasiti izuzetno uspješnu saradnju između Opšte bonice Bijelo Polje, Ministarstva zdravlja i Humanitarne organizacije Hemiias, zahvaljujući kojoj je prošle godine realizovan još jedan veliki projekat rekonstrukcije i opremanja dječjeg odjeljenja, u koji je uloženo oko 450 hiljada eura, a bolnica u Bijelom Polju dobila jedno od najsavremenijih dječjih odjeljenja, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. Sa realizacijom projekta rekonstrukcije i opremanja porodilišta zaokružiće se zdravstvena cjelina kada je u pitanju postizanje visokog nivoa zdravstvene zaštite majke i djeteta“, rekao je dr Erović.

Danas je u Opštoj bolnici Bijelo Polje svečano otvorena rekontruisana i savremeno opremljena Služba za laboratorijsku dijagnostiku. Projekat, vrijedan 700 hiljada eura, realizovan je zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama, podršci Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje.

Ministar, dr Vojislav Šimun, istakao je da je Opšta bolnica Bijelo Polje, pozitivan primjer uspješnih menadžerskih sposobnosti, zahvaljujući kojim, pored već završenih projekata, danas u ovoj sjevernoj opštini, imamo najsavremeniju laboratoriju, kakvu po uslovima imamo još u KCCG.

Direktor bjelopoljske bolnice dr Kenan Erović kazao je da je današnje otvaranje još jedna potvrda da ova ustanova krupnim korakom ide prema vrhu crnogorskog zdravstvenog sistema.

“Radi se o opremi poslednje generacije koju uveliko koristi Klinički centar Crne Gore sa automatizovanom trakom, a kod nas je instalirana prva integracija za imuno i biohemiju sto će doprinijeti brojnim uštedama i boljem kvalitetu pružanju usluga laboratorijske opreme.Ovom prilikom želim da se zahvalim našim donatorima, saradnicima koji su učestvovali u ovom projektu. To su Američka kompanija Abott laboratories,d.o.o. Osmi Red,privrednici iz Bijelog Polja,naši zaposleni,Ministarstvo zdravlja i Fond za Zdravstveno osiguranje.Ovaj projekat je bio osmišljen kroz sinergetski projekat , na način da se uključe donatori,angažovanjem raspoloživih sredstava, a sve u cilju poboljšanja  usluge nivoa zdravstvene zaštite iz pružanja usluge laboratorijske dijagnostike.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić podsjetio je da su u saradnji sa direktorom Erovićem prethodnih godinu dana uspjeli da realizuju niz kapitalnih investicija, vrijednosti skoro preko pola miliona eura.

 

Juče je u prisustvu velikog broja zvanica svečano otvoreno rekonstruisano i potpuno opremljeno Odjeljenje pedijatrije u sklopu Opšte bolnice Bijelo Polje.

Ljekarska komora Crne Gore je na tradicionalnoj svečanosti koja je održana na Medicinskom fakultetu u Podgorici dodijelila godišnje nagrade najboljoj ustanovi, najboljem studentu kao i plakete doktorima za posebne zasluge iz oblasti medicine.

Na mjesečnom nivou uradi se oko 4.000 specijalističkih pregleda, ali Bjelopoljci i Bjelopoljke, zbog nedostatka kadra, najduže čekaju pregled kod neurologa i oftalmologa.
Bjelopoljska bolnica mjesečno obavi oko 120 operacija, što je povećanje u odnosu na prethodne godine, kao i oko 4.000 specijalističkih pregleda. Građani najbrojnije sjeverne opštine najduže čekaju pregled neurologa i oftalmologa, jer u ambulantama ordinira po jedan ljekar.

Go to top