Juče je u prisustvu velikog broja zvanica svečano otvoreno rekonstruisano i potpuno opremljeno Odjeljenje pedijatrije u sklopu Opšte bolnice Bijelo Polje.
Odjeljenje su svečano otvorili predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić,direktor Opšte bolnice Bijelo Polje dr Kenan Erović i donator radova i medicinske opreme osnivač humanitarne organizacije “ Hemiias” Hajriz Brčvak.
U svom uvodnom govoru dr Kenan Erović je istakao važnost i simboliku ovog dogadjaja jer se dešava kada Opšta bolnica Bijelo Polje slavi 100 postojanja.
“ Novo Odjeljenje pedijatrije obuhvata prostor od oko 950m2 koji sadrži dnevnu bolnicu, polu-intezivnu i intezivnu njegu, bolesničke sobe, sopstveni vešeraj, igraonicu, slanu sobu, apartmane, bolesničke sobe za osobe sa posebnim potrebama, što ga čini jednim od najbolje opremljenih odjeljenja u CG i regionu.
Zahvaljujući našem prijatelju, filantropu g. Hajrizu Brčvaku, osnivaču humanitarne organizacije Hemiias i humanitarnom fondu Hilal iz BP, uz podsredstvo Ministarstva zdravlja CG obezbijeđena su sredstva od oko 400.000€ za adaptaciju prostora i nabavku savremene medicinske opreme pedijatrijskog odjeljenja OBBP“ rekao je dr Erović.
Direktor Opšte bolnice pomenuo je i prethodne donacije g-dina Brčvaka sa posebnim naglaskom na donacije u toku pandemije Covid kada je njegova humanitarna organizacija opštoj bolnici u Bijelom Polju obezbedila neophodnu medicinsku opremu i lijekove kada su bili najpotrebniji i kada su se i mnogo razvijenije države suočavale sa nedostatkom istih.
Hajriz Brčvak je u svom obraćanju prisutnima ukazao na značaj zajedničkog djelovanja izmedju nosilaca društva u cilju ostvarivanja projekata značajnih za zajednicu i društvo u cjelini. Takodje je najavio nastavak ulaganja u Opštu bolnicu Bijelo Polje kroz rekonstrukciju i adaptaciju ginekološko – akušerskog odjeljenja.
”Želim da najavim da ćemo narednih dana početi sa renoviranjem tog odjeljenja i da se nećemo zaustaviti na ovome”, poručio je Brčvak.
Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić iskazao je zadovoljstvo i značaj realizovanog projekta za gradjane Bijelog polja i sjevera Crne Gore i kako je ovo primjer domaćinskog upravljanja i odgovornog odnosa dr Erovića prema gradjanima Bijelog polja kao i zaposlenim u toj ustanovi.
“Zahvaljujući jasnoj viziji, istinskom zalaganju svih zaposlenih, domaćinskom poslovanju i menadžerskim sposobnostima, bjelopoljska bolnica danas, po izgledu, tehničko-tehnološkim i kadrovskim kapacitetima i nivou kvaliteta zdravstvenih usluga, stoji rame uz rame sa razvijenim medicinskim ustanovama i kao takva služi na ponos cjelokupnom zdravstvenom sistemu”, kazao je Šćekić. On je naglasio da se iz kapitalnog budžeta samo za Opštu Bolnicu u Bijelom Polju realizuju projekti vrijedni više od 2,2 miliona eura i to za magnetnu rezonancu najnovije generacije, za koju je završen tenderski postupak i uskoro se očekuje isporuka, a tenderski postupak se očekuje i za rekonstrukciju centralnog objekta ustanove.
Predsjednik države Jakov Milatović je kazao da će u svom djelovanju veliku pažnju posvetiti unapredjenju zdravstva u Crnoj Gori.
“Ne samo naš zadatak, već i obaveza svih nas mora da bude rad na jačanju zdravstvene zaštite, a zaštita naše djece je prioritet svih prioriteta. Zato je potrebno da dodatne napore uložimo na unapređenju imunizacije najmlađih, podsticanju rane dijagnostike,intervencija u razvojnim poremećajima i rijetkim bolestima kod djece, liječenju i rehabilitaciji djece, promociji zdravih stilova života, edukacija roditelja i razvoj najboljih praksi. Kao predsjednik Crne Gore zalagaću se za ulaganje u zdravstvo i da u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori na čelnim mjestima dođu ljudi koji su prije svega ljudi, ljekari i posvećeni javnom interesu Crne Gore”, istakao je Milatović.
On je zahvalio humanitarnoj organizaciji “Hemiias” humaniste Hajriza Brčvaka na donaciji kojom je dobijeno novo, u potpunosti opremljeno odjeljenje koje se prostire na blizu hiljadu kvadrata.
“Ono što država nije mogla - mogao je gospodin Brčvak, koji ovim djelom izaziva svako poštovanje i zahvalnost građana Bijelog Polja ali i cijele Crne Gore. Hačko - hvala ti u ime građana Crne Gore”, kazao je predsjednik Milatović.