Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Danas je u Ministarstvu zdravlja potpisivan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva zdravlja, Opšte bolnice (OB) Bijelo Polje, Fondacije HEMIIAS i UNICEF-a, kojim je su se stvorili uslovi za realizaciju projekta rekonstrukcije i opremanja porodilišta u Bolnici Bijelo Polje.

Memorandumom je predviđeno da Fondacija HEMIIAS finansira radove na rekonstrukciji porodilišta u OB Bijelo Polje, Ministarstvo zdravlja koordinira aktivnosti sa Vladom i međunarodnim partnerima na obezbjeđivanju sredstava za opremanje porodilišta i obuku zdravstvenih radnika.

„Cilj ovog partnerstva je unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite majki i novorođenčadi u porodilištu u Opštoj bolnici Bijelo Polje, kroz rekonstrukciju porodilišta, nabavku neophodne opreme i jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika u skladu s najboljim međunarodnim i evropskim praksama“, kazao je ministar zdravlja dr Vojislav Šimun nakon potpisivanja Memoranduma.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je u skladu sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti i preporukama proisteklim iz Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, koju je nedavno sprovelo Ministarstvo zdravlja, uz podršku UNICEF-a, a koja je ukazala na niz izazova i pitanja koja je neophodno riješiti u cilju obezbjeđivanja najboljeg početka života i kvalitetne njege majki i novorođenčadi.

Ministar Šimun je pozvao društveno odgovorne kompanije da daju svoj doprinos i ulažu u sistem zdravstva, kako bi podigli nivo kvaliteta zdravstvene njege majki i beba na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Fondacija Hemiias još jednom je pokazala nesebičnost i humanost obezbjeđujujući sredstva za rekonstrukciju bjelopoljskog porodilišta.

„Naše majke i naša djeca su najranjivija i najnježnija bića u našim životima i zato je ovaj projekat mnogo važan za Bijelo Polje i za čitav sjever Crne Gore i od životnog značaja za sve naše majke i buduće naraštaje“, kazao je osnivač Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak.

On je naveo da je projektovana investicija za renovirenje oko 600.000 eura, od toga iz projekta „SRCEM ZA CRNU GORU“ već obezbijeđeno 200.000 eura, a ostatak od oko 400.000 eura izdvojiće Fondacija Hemiias.

„Ovim putem se zahvaljujem svim donatorima, prihateljima Hemiiasa, koji su akcijom “Srcem za Crnu Goru” podržali i prikupili značajna sredstva za sve građane Crne Gore. Zahvaljujem se UNICEF-u za stratešku pomoć i pomoć u obuci osoblja, Ministarstvu zdravlja što su bez kalkulacije prihvatili da doniraju opremu za porodilište, kao i direktoru Kenanu Eroviću i svim zaposlenim u bjelopoljskom zdravstvu koji su nam svojim trudom i zalaganjem pokazali da žele i mogu iznijeti sve ove projekte i motivisali nas da ulažemo bez razmišljanja. Hvala Gospodaru, što nas koristi za dobrobit zajednice. Podržavanjem ove i ovakvih akcija i projekata, svi smo na dobitku. Naše je samo što damo“, poručio je Hajriz Brčvak, veliki bjelopoljski humanista.

Odlazeći šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da, zahvaljujući izdašnoj podršci Fondacije HEMIIAS, ovaj sporazum predstavlja odličan primjer strateški važnog javno-privatnog partnerstva za unapređenje kvaliteta njege majki i beba, u skladu s najboljim međunarodnim i evropskim standardima, kao i preporukama proisteklim iz nedavno sprovedene Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori.

„Ovim putem pozivamo međunarodne organizacije, ambasade i privatni sektor da svoje donacije usmjere na ovu inicijativu, kako bi bila sprovedena do kraja. Ona će poslužiti kao primjer dobre prakse u pogledu kvalitetne njege beba i majki, a kao takva može se primjenjivati i u drugim opštinama“, istakao je Sntander.

Direktor OB Bijelo Polje dr Kenan Erović kazao je da potpisivanjem ovog sporazuma Opšta bolnica Bijelo Polje nastavlja putem unapređenja zdravstvenih usluga i u oblasti njege majki i novorodjenčadi u porodilištu.

„Posebno želim naglasiti izuzetno uspješnu saradnju između Opšte bonice Bijelo Polje, Ministarstva zdravlja i Humanitarne organizacije Hemiias, zahvaljujući kojoj je prošle godine realizovan još jedan veliki projekat rekonstrukcije i opremanja dječjeg odjeljenja, u koji je uloženo oko 450 hiljada eura, a bolnica u Bijelom Polju dobila jedno od najsavremenijih dječjih odjeljenja, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. Sa realizacijom projekta rekonstrukcije i opremanja porodilišta zaokružiće se zdravstvena cjelina kada je u pitanju postizanje visokog nivoa zdravstvene zaštite majke i djeteta“, rekao je dr Erović.